Duurzame vervanging voor 
tanden en kiezen

KRONEN EN BRUGGEN

KRONEN EN BRUGGEN

Kronen en bruggen vervangen uw tanden en kiezen als deze niet meer voldoen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie ervan zoveel mogelijk. Voor het maken van een brug of kroon komt u ongeveer drie keer langs bij de tandarts.

Bij de eerste afspraak worden de zogenaamde pijlertanden rondgeslepen. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw gebit om een perfect passende kroon te kunnen maken. Als uw tand of kies te weinig houvast biedt voor een kroon of brug, kan uw tandarts eerst een opbouw maken. Hij lijmt de opbouw met een pin in het wortelkanaal vast.

De kroon of brug wordt gemaakt in Tandtechnisch Laboratorium Zutphen. Bij de tweede afspraak worden de kronen gepast en als alles in orde is, kan bij de derde afspraak de kroon of brug worden geplaatst.

VERZORGING VAN KRONEN EN BRUGGEN

De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug, daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers of flosdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.

Wat is een facing?

Facing is een mooie oplossing voor bijvoorbeeld scheve of afgebroken tanden. Het bestaat uit een dun schildje van keramiek of composiet. Een facing wordt over een tand of kies geplaatst om het uiterlijk te verbeteren. Een groot voordeel van facing is dat het kleurvast is. Koffie, thee en rode wijn hebben geen invloed op de kleur. Een facing gaat vijf tot tien jaar mee.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje dat precies over een geslepen tand of kies past. Om het kapje is keramiek aangebracht zodat de tand zijn oorspronkelijke vorm en functie terugkrijgt. De kroon wordt op de tand of kies vastgelijmd.

Wanneer is een kroon nodig?

Als er onvoldoende houvast is voor een vulling (door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren gaan).

Als u het uiterlijk van uw gebit wilt verbeteren (meestal gaat het om een verkleurde of slecht gevormde tanden of kiezen).

Wat is een brug?

Een brug vervangt één of meer ontbrekende tanden of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden aan weerszijden van de open ruimte (de pijlers). Op die pijlers worden kronen geplaatst met daartussen een brugdeel, ook wel “dummy” genoemd. Dat tussendeel bestaat uit één of meer kronen die de open ruimte vullen.


Waarvan worden kronen en bruggen gemaakt?

Goud
Van oudsher worden kronen en bruggen van een goudlegering gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze hebben een goud- of zilverkleurig uiterlijk. Vanwege deze kleur plaatst de tandarts ze doorgaans alleen achter in de mond. 

Goud-keramiek
Een goudlegering wordt als basismateriaal gebruikt. Maar voor het uiterlijk wordt over de zichtbare goudlegering een laag van tandkleurig keramiek aangebracht.

Keramiek
Keramische kronen kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk nagenoeg uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurlijk uit.

Wat is een inlay?

Soms is het niet nodig om een volledige kroon te maken, omdat een groot deel van de kies nog goed is. In plaats van een vulling kan dan een inlay gemaakt worden. Een inlay gaat lang mee en is gemaakt van goud, keramiek, of composiet. 

Een keramische of composiete inlay is in de mond niet van echt te onderscheiden. Net als een facing wordt een inlay in Tandtechnisch Laboratorium Zutphen gemaakt.
Share by: